Javno preduzeće Grejanje Smederevo,Smederevo...

SMEDEREVO

Samo su retki srpski gradovi nastajali onako kako je Smederevo nastalo. Za razliku od onih koji su gradovima postali tako što su izrasli iz sela i drugih naselja, despot Đurađ Branković je Grad Smederevo podigao sa namenom da bude prestonica.

TVRĐAVA

O grandioznosti srednjovekovnog Smedereva posvedočiće i podaci da su na despotovom dvoru napisane 24 knjige, da je Kir Stefan Srbin komponovao duhovnu muziku, te zapis da je "... poput antičkog pozorišta..."

TRG REPUBLIKE

Trgom dominira hram Svetog Georgija građen između 1850. i 1854. godine po uzoru na manastir Manasiju iz XV veka. Rađena je od belog mermera, po projektu Jane Nevode, graditelj je bio Andrija Damjanov, a živopis je i ikone su delo Andreje Vasiljevića Bicenka iz Kijeva.

KARAĐORĐEV DUD

Karađorđev dud, starost mu se procenjuje na približno 300 godina. Pod ovim stablom je 8. novembra 1805. godine vožd Karađorđe primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše.

CENTAR ZA KULTURU

Misija Centra je kulturna, moralna i duhovna dekontaminacija društva, podizanje kvaliteta života i stepena građanske i ekološke svesti.

...i stan postaje topli dom!